2011-02-20

"Lesbiska har i historien en politisk existens genom att "inkluderas" som en kvinnlig variant av manlig homosexualitet"


Älskar att plugga genus. Så jävla mycket, trots allt pluggy. Betvivlar att någon kurs någonsin kan beröra en lika väl, djupt. Citatet ovan är hämtat från en av texterna jag läser just nu inför tisdagens seminarium. Tänkvärt, eftersom att det är sant.

Delvis därför som fler borde ha bojkottat gaygalan i lördags. Ta en kik på första delen av torsdagens Debatt på SVT (som Lova så vänligt tipsade om) som diskuterade just QX Gaygalan:

http://svtplay.se/t/103450/debatt

Håller fullständigt med om kritiken och finner den befogad. Priser på denna gala borde ges till folk som aktivt stöder/arbetar för/tydligt visar sitt engagemang till HBTQ-världen. Att ge priset "Årets Duo" till Victoria & Daniel är väl ungefär lika enfaldigt som när Barack Obama gavs Norges Fredspris fastän han ej ens hade hunnit arbeta aktivt för fred (no offence mot Obama, men valet av pristagare kan absolut diskuteras). Den politiska konturen blir allt för otydlig och suddig. Sorgligt med tanke på att man bör diskutera HBTQ ur ett politisk perspektiv i ett sådant sammanhang; pga på det förtryck och den ojämställdhet som råder mot dessa människor från samhället i stort.

Jag är själv medlem på QX egna community. Jag har själv min fot i HBTQ-världen. Jag VET att orden gay och homosexuell i alltför många sammanhang främst syftar till bögar; som om det vore något införstått och givet. QX känns dessutom inte helt könsneutral. Och inget konstigt i det egentligen; HBTQ-världen är likväl en del av det stora samhället också; följaktligen är det är naturligt att patriarkala strukturer uppstår och kvarstår även i den miljön; som färgat från den större omgivningen.

Men det kan, bör, och ska ifrågasättas. Det är dags att fokus slutar vara vinklat endast till bögar.


Plus att galor oftast bara är kommersiella jippon ändå, men det kan vi ta en annan gång.

Kommentarer
Postat av: molly

håller helt med, högra sidan slaktade!!!!!!!

2011-02-21 @ 00:15:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0