reflektioner kring veganism

Alltså, vad fan är upp med påfundet: laktosfria mejeriprodukter? Det visar verkligen höjden av hur sjukt och hjärntvättat samhälle vi lever i. Det finns ingen som helst logik i att vilja äta produkter som ens kropp egentligen inte tål/är känslig för. Nu kanske det låter hårt för ojoj, laktosintoleranta personer kanske inte alls sympatiserar med veganism överhuvudtaget, och ojoj ingen kan väl tvinga på dem att äta äckliga växtbaserade produkter när de kan få tillgång till ett original som smakar som det deras indoktrinerade smaklökar är vana vid. Smakar likadant, men som kroppen kan hantera. Består av samma grundprodukt. Tillverkad på samma sätt: genom förtryck och tortyr och frihetsberövande.
 
Det faktum att laktosintolerans/känslighet mot mejeriprodukter överhuvudtaget är otroligt vanligt, särskilt i Skandinavien är tämligen intressant. I Skandinavien är vi nämligen bland de i världen som konsumerar mest mejeriprodukter av alla. Fastän intoleransen är hög (blir hög?). I Sverige är benskörheten skyhög, därtill. Märkligt märkligt, jag trodde att det var just det som barndomens mjölkpropagande påstod: att mjölkkonsumtion är enda sättet att undvika benskörhet på? Drick mjölk - bli stark och frisk! Jovars..
 

 
Jag är fullkomligt övertygad (efter att ha sett diverse dokumentärfilmer och läst hälsokostböcker) om att en blandkost är sämre för hälsan än vad en helvegetarisk kost är. Kött ÄR INTE nyttigt. Varken i för stora mängder, eller något av den typ av hormoninsprängda industriprodukt som gemen kalasar i sig. Kolesterolintag från mat ÄR INTE nyttigt, det bidrar till dåliga blod- och fettvärden, och kan i förlängningen bidra till diverse olika välfärdssjukdomar. En lakto-ovo-vegetarisk kost är således bättre än en blandkost, men kan fortfarande aldrig bli hälsosam på samma sätt som en helvegetarisk  (vegansk) kost är. Genom en helvegetarisk kosthållning får du inte i dig kolesterol. Det enda kolesterolet som då finns i din kropp är det som skall finnas där naturligt, som produceras naturligt.
 
Den etiska aspekten kommer dock alltid att vara den största och viktigaste anledningen till mitt val att vara vegan. Är man socialist, feminist, och för solidaritet -  så är man fortfarande en del av det förtryckande systemet om man likväl inte väljer bort animaliska produkter ur sitt liv. Förtryck är alltid förtryck, och vill man leva som sina idéer lär, finns det inga genvägar. Men det kan också handla om etik för vår jord. Denna påfrestande köttindustri skördar enorma resurser och bibehåller världssvälten.
 
Köttkonsumtion är alltid ett egoistiskt val, det går inte att frångå. Man KAN leva utan animalier, man lever bättre, det är billigare, det är bättre för miljön: och din middag behöver inte skörda andras liv för att bli avnjuten.

Nog får folk göra som de vill. Men äter man animalier tycker jag fan att man skall kunna argumentera för det. Det är märkligt: att jag förväntas besvara: "Varför är du vegan?" och ha 10000 argument för detta högst logiska val, medan motstående fråga inte förväntas. Det som utgör norm har alltid makten att slippa bli ifrågasatt. Ett privilegium som ses som en självklarhet.
 
Mitt vackraste, stoltaste och finaste livsbeslut har jag tagit detta år. Det största som 2012 förde med sig. Jag är vegan, min förhoppning är att jag alltid kommer att leva på det viset.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0