el ciiiine

Nyss hemkommen från él cine med en lyckokänsla i bröstet! Spontana biobesök med halvt okända filmer är oftast de bästa. Det är nog en sak av allt jag uppskattar mest med min tillvaro med Rozen; att vi båda delar samma genuina filmintresse - därtill att vi gillar samma typ av filmer. Men det var inte det jag skulle tala om. Självfallet står själva filmen i fokus denna gång; ty glada filmaftnar kräva sin förklaring:

Vi såg "Hysteria" ; Utspelandes i Londons 1880-tal. Ett kvinnonedvärderande samhälle med en revolterande suffragettrörelse i antågande. Ett hemmafruideal på väg att få en törn. En tid - då kvinnors sexualitet knappt ens existerade på någon karta - och framförallt inte hos legitimerade läkare. Klitorisorgasm och kvinnlig njutning - framförallt den utan manlig penetration - var helt okända och därmed "ickeexisterande" fenomen.

En ung läkare, Mortimer, med vilja att hjälpa så många som möjligt, och med nyöppna ögon för bakteriers existens och påverkan (vilket då ej var vedertagen fakta) på sjukdomstillstånd, vill göra gott - men förlorar likväl alla anställningar han får pga hans för ivriga yttrande om då nya vetenskapliga rön.

Han hamnar slutligen hos Dr.Darymple, i hans privata instutition. Där skall han bidra hjälpt åt medelålders s.k. hysteriska kvinnor - som då drabbats av den (i själva verket icke befintliga) diagnosen: "hysteri". Alla kvinnor som hade någon form av psykisk störning, eller rent allmänt betedde sig "okvinnligt", med ångest och som otillfredsställd, kunde benämnas som hysteriska. Hjälpmedel mot detta: Att tillämpa "vulvamassage" (a.k.a att pulla dessa patienter) för att få dem att uppnå någon läkarterm som syftar till att de blivit lugna (a.k.a orgasm). Man trodde alltså så hårt - att kvinnor inte kunde känna sexuell njutning - att man inte fattade att det dessa kvinnor upplevde var just det, under dessa "läkarbehandlingar"!

Vidare: filmen handlar om Mortimer och hans arbete för att få kvinnor att bli "mindre hysteriska" med denna tillämpade metod, av sexuell karaktär (enligt våra ögon). Slutligen uppfinns världens första vibrator!

En film som såväl berör sexualpolitik ur ett genuskorrekt perspektiv, slutligen åtminstone, och som även skildrar den tidens korsande bild av kvinnor: den gamla konservativa kontra den nya feministiska. Ett starkt kvinnoporträtt visas också i den socialistfeministiska Charlotte Darymple (den gamla doktorns ena dotter) som med sin oövervinnerliga entusiasm försöker få sin rätt som kvinna i samhället, och som även lägger sin själ i arbetet för socialt utsatta - till sin snobbiga faders förtret.

En feelgoodfilm som överraskade - ett bra skådespeleri på jämn nivå, en sann historia (baserad på verkligheten alltså) om hur den mest populära sexleksaken genom tiderna uppkom, och en vacker skildring av en tid då förändring för kvinnor stod till buds.

Sevärd åtminstone en gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0