"no homo"

Heiy bloggy! Tjing tjing pling pling

Oki sorry ska sluta nörda mig. Trevlig helg, helgen trevlig! Inget mer sagt om det, orkar ej. Men Assar är vacker och det är gott med gurka i mat.

Beskådade nyss förra veckans omtalade Kobraprogram, som berörde ämnet homofobi. Det var intressant, och fastän man är införstådd med vilka odemokratiska värderingar som existerar runt på vår jord, och faktiskt yttrar sig rent praktiskt också (i form av lagförslag etc), så blir man likväl så himla sorgesam när man ser sådana program.

Vet ej vad som gjorde mest ont; politikerns/prästens/tidningsredaktörens uttalanden i Uganda, eller motdemonstranterna vid Litauens Prideparad 2010. Att rappare ofta yttrar sig sexistiskt var väl knappast någon nyhet. Och därtill ser jag något sjukligt tragiskt i att uttrycket "No homo" också kan ses som positivt - av det faktumet att de i och med uttrycket faktiskt erkänner att man kan vara annat än heterosexuell. Det gör inte att uttryckets klang ter sig vackrare direkt...

Jag har svårt att förstå mig på homofobi, och det har egentligen inget med min egen läggning att göra. Att vara homofob är likvärdigt med att vara rasist, nazist, antifeminist, mångfaldshatare - listan kan göras lång. Att generalisera och se ned på en hel gruppering är väl ungefär det mest korkade man kan ta sig till. Det är lika enfaldigt som att hata alla människor som bär en röd t-shirt, eller att avsky alla som läser skönlitterära böcker. Det finns liksom inget genuint homosexuellt personlighetsdrag som alla homosexuella innehar, lika lite som man kan säga att alla greker beter sig på ett visst sätt.

När man gör skillnad på folk och folk, och anammar det otroligt farliga vi och de-tänket, då är man illa ute.

Världen är sorglig på sitt vis. Ta en kik på dessa bilder från wikipedia (om ni vill läsa artikeln i sig kan ni kika här:
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Africa):





Det är så absurt att dessa lagar faktiskt gäller 2011, och det är så sjukt svårt att förstå det. Även om Sverige inte heller är 100% jämlikt på alla fronter, så är jag så otroligt tacksam att vi åtminstone är så pass sekulariserade som vi är - ett faktum som förmodligen bidragit till att en homosexuells vardag troligen är betydligt mer dräglig här än i t.ex vissa amerikanska stater, vissa östeuropeiska länder, vissa länder i afrika, samt i mellanöstern.

Världen är sorglig. Människor med sjuka värderingar är sorgliga.

Här kan ni se programmet från Kobra själva:

http://svtplay.se/v/2360622/kobra/del_1_av_13__kobra_om_homofobi

PS Som feminist kan jag inte dra mig för att påpeka det ej oväntade faktumet i att de i programet precis som så många andra tycks anse ordet homosexualitet vara synonymt med män som älskar män. Även om några flator intervjuades så var hela programmet i sig böginriktat, vilket jag tycker man skall ha i åtanke när man ser på programmet. DS

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0