Recension av boky

Snabb recension på boken som omnämdes via bild i föregående inlägg. Sträckläst och utläst. Recensionen får bli lika snabb som ett bara snabba glajjor kan vara; just för att film och folle lockar strax.

Hur som haver: Boken Den Moderna Homofobin (red. Eva Borgström) är en samling texter av diverse olika människor, alla på ett eller annat sätt insatta i homofobins otaliga utsvävningar i alla dess sammanhang.  Personliga, historiska skildringar möter händelser till dags dato, och med varierande textformer som ger boken en mångfacetterad och djuplodad personlig förankring. Detta är människors egna berättelser, berättat med skönlitterär stil, mellan kapitel av mer teoretiskt och forskningsbelagda faktapåvisanden.

Boken tar upp det problematiska med att homofobi hyschas ned i "världens mest jämställda land", hur frikyrkor, landslag i sportsammanhang, politiker, stödboende för hbt-personer, den akademiska världen och mången annat visar tydliga tendenser till homofobisk agenda, ibland mer subtilt - ibland helt öppet. Det handlar om oförstående inför det "okända", det som man själv inte kan relatera till.

Mycket tänkvärd bok som faktiskt bevisar att det inte är en dans på rosor att vara vare sig öppet homo- bi- transsexuell eller att leva "innanför garderoben" i ett kyligt samhällsklimat där gemene man inte ens vet vad ordet heteronormativitet betyder.

Tänkvärda citat från boken:

"Kunskap är makt, brukar det heta. Men även okunskap kan vara makt - om det är den dominerande gruppen som står för den. Dess oinformerade ointresse för andra erfarenheter och andra sätt att se på världen än den egna, befordrar fördomar och blockerar nya synsätt och nya kunskaper. I de samamnhang där de är dominerande, vill säga. Gayrörelsen och homoforskningen pågår förstås ändå - hur mycket heterosexisterna än blundar och håller för öronen." - Eva Borgström, s.161

"Enligt enkätundersökningar anser sig så många som fyra procent av den ryska befolkningen att homosexuella människor bör dödas, lika många procent som det antas finnas hbt-personer i landet. Det föranledde en företrädare för en rysk hbt-organisation att kommentera att det "betyder att varje bög har sin egen potentiella bödel."" - Gunlög Fur, s.174

Slutligen ett citat som är ännu en orsak till när kategoriserande kan vara bra. I mångt om mycket tycker jag att ens sexuella identitet egentligen inte är något som någon annan har något att göra med, men när det gäller kamp för en positiv politisk utveckling är det nödvändigt att minoriteter går samman och gör sig till känna, för att på så vis styra en förändring i samhällsklimatet. Detta betyder dock ej att det huvudsakliga ansvaret ligger på minoriteten, snarare det motsatta. Här är citatet i alla fall:

"När homosexuella blir mer synliga i samhället borde homofobin minska. Bara att se öppet homosexuella kan ge en nedgång i homofobin (vilket också rimligen borde visa en nedsänkning av hatbrott, min personliga anmärkning). Det visar homofobiforskningen. Tyvärr ser vi att många fortfarande döljer sin homosexualitet på grund av rädslor." - Sune Innala, s.184

En mycket läsvärd bok!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0