Umeå och chill

Okej, nu har jag i brist på annat (man kan ju inte omegla varje gång man är på internet, menar jag) och för att min kunskapstörst aldrig sinar tagit reda på massa fakta om allas vår stad Umeå.
För det är egentligen lite dumt att man bor och har bott här så länge, jag i 15 år, och ändå vet så pass lite om staden med jävligt mycket björkar och ambitioner. Vissa vet på sin höjd att branden ägde rum 1888 och att det därför finns så få gamla hus bevarade.

Hur som helst synd att det är så, men nu kan åtminsstone jag stoltsera med kunskaper av yttersta vikt; visste ni t.ex att Ersboda från början föreslogs att få heta Eriksboda? Att den gamla cykelbron (den av trä) invigdes 1863? Att Nydalasjön där min kväll spenderades faktiskt hette Tavlesjön (ej att förväxla med Tavelsjön) från början? Att staden faktiskt brann ner två ggr innan 1888, ena gången 1714 och den andra 1720. Båda ggr var branden anlagd av ryssarna. För att citera Carl von Linné himself:

"Umeå, en liten stad som ännu eij wähl reparerat sig efter det skadestånd den led af fiendens eld, då den totaliter blef afbränd."


Ja, umeborna har inte haft det lätt alla ggr. Men ikväll hade vi det ganska lätt med grill och chill runt nydalasjön. Lova trodde hon ägde på att kirra eld och Monkas enda öl forsade ur ett hål på burken (ägd :) ). Ändå nice med marshmallows!




 

 

 

 

 

Fler bilder på bdb

 


Nu avslutar jag med en hyllningsdikt som skrevs till invigningen av gamla cykelbron 1863:

 

Dyrbar gåva är med dig
Oss given, sköna bro!
Dig prisa må min sång!
Länge eftertraktad är du bliven
Nordens gagn och prydnad
på en gång.

 

(Du fattar väl själv att det var nice att kunna GÅ över älven för en gångs skull, istället för att behöva åka nån äcklig båt...)

 


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0