canned heat ya know



Äntligen har jag kommit mig för att göra en ny spotifylista. Pluggandet har försummat mitt största intresse på jorden denna vecka, nämligen la muuuusica. Brukar alltid ägna mig åt att hitta nya band, nya genrer och nya fantastiska musiker. Anledningen är den att jag älskar faktumet att musiken inte har någon ände. Av mina knappa 60 st redan existerande listor göms mycket lyssnadslesshet emellan titlarna - varav jag behöver förnying med mycket jämna mellanrum.


Denna gång blev det gammjazz, chanson, elektro, indie-pop, 70-tals bluesrock, varav de tre sistnämnda är älsklingsgenrer liggandes tätt intill mitt hjärta.

Spotify = God's Gift To Mankind!!!!!!!1 (Or Womankind?)

PS. Vill påskina att jag på intet sett är religiöst lagd.....DS

Kommentarer
Postat av: Emma

mankind = mänskligheten, har inget med män att göra. vet att du redan vet det och inte var serri med womankind, men vill tönta lite bah!!!! hihihihiihih fnissar för mig själv för att jag är så dryg

2010-10-11 @ 01:15:30
URL: http://emmzangurl.blogg.se/
Postat av: /innehavaren av denna blogg

Det heter med prefixet "man-" för att mannen är det normaliserade. Mannen är normen för mänskligheten och inte kvinnan. (Detta är ingen överdrift, ordets ursprungliga härkomst syftar på man.



Så är det i alla språk. Ett exempel:



Marie Gouze, kvinnorättskämpe under franska revolutionen gjorde en parafras på deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Titeln på dessa rättigheter var från början:



"Déclaration des droits de la l'homme et de la citoyenne" varav hon bytte ord ordet "l'homme" mot "femme"



"Femme" betyder som du vet - kvinna, medan "l'homme" betyder just "människan" och ÄVEN "mannen".



Tänk bara i svenskan, att man säger ordet "man" (ex: " Man brukar ju ändå gå upp i tid"). Det ÄR också ett normaliserande av mannen. Det kommer från ordet man från början.



Nu är jag ju inte zuperseriös när jag skriver "Womankind", det är både ett ifrågasättande av rådande strukturer, men halvt på skämt ty jag är ingen radikalfeminist.



Så nu vet du!

2010-10-11 @ 09:27:39
Postat av: /innehavaren av denna blogg

eller nu överdrev jag, har faktiskt ingen aning om det är så i alla språk (kan dock tänka mig att det återkommer i många), men du förstår principen ;)

2010-10-11 @ 09:29:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0