tipzy~~

Har äntligen läst:
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/susanna-alakoski-hapas-du-trifs-bra-i-fengelset
och fastän alla jämför den med Svinalängorna, och verkar vilja vara väldigt noga med att yttra att den "minsann inte alls är lika bra", så är jag glatt överraskad. Läsvärd.
 
Den handlar om det ansträngda förhållandet mellan en vuxen kvinna (Anni) och hennes missbrukande brorsa (Sami). Hur deras uppväxt var; som andra generations invandrare med alkoholister till föräldrar. Föräldrar vars missbruk slutligen tar livet ifrån dem.
 
Hur denna Anni kämpar med hoppet om att få en normal relation med sin älskade bror, när hon innerst inne vet hur en narkomans hjärna fungerar. Hur hon blir sårad gång på gång; känner ilska, hat, avsky, sorg, ledsamhet och hur de depressiva tankarna alltid lurar bakom hörnet.
 
Det är en otroligt ärligt skildrad, och verklighetstrogen berättelse tillägnad alla Anhöriga. För den som är anhörig, påverkas minst lika mycket som missbrukaren själv gör, av missbrukarens leverne. Alakoski krånglar inte till det; jag gillar hennes språkbruk och hennes personliga ordval och formuleringar.
 
Skönt är också, att det finns en röd tråd av socialism boken igenom. Men att författaren har goda politiska åsikter vet vi ju redan.
 
Läs!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0